Gorillasports.cz

Správné stravování před tréninkem, aneb co jíst a nejíst 1.

22.06.2022

0

Správné stravování před tréninkem, aneb co jíst a nejíst 1.

Co jíst, či nejíst před cvičením a jak nejlépe dosáhnout efektivních výsledků pomocí správné stravy. Strava tvoří 80% úspěchu. Lidé si myslí, že čím méně potravy, tak tím větší rýsování svalů, hubnutí apod., ale omyl! Musíte doplnit živiny, minerály a velmi důležitou součást jídelníčku tvoří i tekutiny, konkrétně čistá voda. Ti, kteříBorůvky před tréninkem nepřijímají dostatečné živiny, můžou trpět závratěmi, nevolností a může to být více kontraproduktivní, než si myslí. Jiné nároky ovšem bude mít silový sportovec, který se pokouší nabrat svaly a jiné člověk, kterému jde primárně o redukci hmotnosti. Vše se odvíjí od toho, co člověk očekává a jaký je jeho finální cíl.

Co jíst před tréninkem?
Ať už cvičíte ráno, nebo večer, zásadní je složení pokrmu před tréninkem. Nejvhodnější jsou však sacharidy - řadí se mezi nejlepší zdroj rychlé a dlouhotrvající energie (glykogen). Zásoby glykogenu ve svalech jsou však omezeny, a když se vyčerpají, váš výkon a intenzita cvičení se sníží.

Jaké sacharidy jsou vhodné?
Ovoce, brambory, rýže, celozrnné těstoviny nebo celozrnný chléb.


Bílkoviny
Pokud neděláte jen kardio, ale už začínáte se silovým tréninkem, vystavujete Vaše svaly velké zátěži a může tak dojít k poškození. Musíte je regenerovat, a proto jsou vhodné bílkoviny. Mají plno aminokyselin a účinně pomáhají k opravě poškozených svalových tkání. Kromě toho dokáží bílkoviny udržet delší pocit sytosti.

Tuky
Zaměřte se na potraviny, které mají nižší obsah tuku, ale zároveň jsou zdravé a výživově hodnotné. Tuky navíc mohou pomoci zpomalit trávení, a tak udržují optimální hladinu glukózy a inzulínu v krvi.Meditační polštář

Zde si napíšeme pár jídel před tréninkem:

  • ovocné nebo zeleninové smoothie
  • energetická tyčinka
  • banán, jablko, hroznové víno, pomeranč
  • domácí rýžová nebo ovesná kaše
  • bílý jogurt nebo tvaroh s vločkami a semínky
  • avokádo
  • vejce
  • 

Ale zlehka s jídlem před tréninkem, spíše menší porce, aby Vám nebylo těžko, poté by trénink byl méně účinný.

Správné načasování jídla před tréninkem
U každého jedince je to velice individuální. Vhodné je však od 30 minut do 3 hodin před tréninkem. Pokud si dáváte něco 30 minut, nebo hodinu před tréninkem, tak se doporučuje něco lehce stravitelného.

SuplementaceProtein
Předtréninkovou část tvoří i suplementace.

  • ProteinyProteiny (bílkoviny) jsou základním stavebním kamenem každého živého organismu. Skládají se z aminokyselin a jsou důležité pro budování a růst svalové hmoty.
  • Gainery - Sportovní doplněk stravy, který obsahuje větší množství sacharidů než bílkovin. Mezi sportovci se mu často hovorově přezdívá „sachariďák".
  • Kreatin - Kreatin je poměrně jednoduchá chemická sloučenina. Vyskytuje se v našem těle přirozeně jako rychlý a efektivní zdroj energie pro svalovou tkáň.
  • Beta Alanin - Beta Alanin je aminokyselina, která zlepšuje maximální výkon. Při intenzivním výkonu stabilizuje pH ve svalech, čímž oddaluje únavu.
  • Spalovače tuků - Spalovače jsou doplňky, které mohou mírně zvýšit rychlost metabolismu, případně zvýšit oxidaci tuků během tréninku, nebo zvýšit tělesnou teplotu, a díky těmto účinkům mohou být užitečné při redukci tuku.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...