Co jíst, či nejíst před cvičením a jak nejlépe dosáhnout efektivních výsledků pomocí správné stravy. Strava tvoří 80% úspěchu. Lidé si myslí, že čím méně potravy, tak tím větší rýsování svalů, hubnutí apod., ale omyl! Musíte doplnit živiny, minerály a velmi důležitou součást jídelníčku tvoří i tekutiny, konkrétně čistá voda. Ti, kteří před tréninkem nepřijímají dostatečné živiny, můžou trpět závratěmi, nevolností a může to být více kontraproduktivní, než si myslí. Jiné nároky ovšem bude mít silový sportovec, který se pokouší nabrat svaly a jiné člověk, kterému jde primárně o redukci hmotnosti. Vše se odvíjí od toho, co člověk očekává a jaký je jeho finální cíl.
Co jíst před tréninkem?
Ať už cvičíte ráno, nebo večer, zásadní je složení pokrmu před tréninkem. Nejvhodnější jsou však sacharidy - řadí se mezi nejlepší zdroj rychlé a dlouhotrvající energie (glykogen). Zásoby glykogenu ve svalech jsou však omezeny, a když se vyčerpají, váš výkon a intenzita cvičení se sníží.
Jaké sacharidy jsou vhodné?
Ovoce, brambory, rýže, celozrnné těstoviny nebo celozrnný chléb.
Bílkoviny
Pokud neděláte jen kardio, ale už začínáte se silovým tréninkem, vystavujete Vaše svaly velké zátěži a může tak dojít k poškození. Musíte je regenerovat, a proto jsou vhodné bílkoviny. Mají plno aminokyselin a účinně pomáhají k opravě poškozených svalových tkání. Kromě toho dokáží bílkoviny udržet delší pocit sytosti.
Tuky
Zaměřte se na potraviny, které mají nižší obsah tuku, ale zároveň jsou zdravé a výživově hodnotné. Tuky navíc mohou pomoci zpomalit trávení, a tak udržují optimální hladinu glukózy a inzulínu v krvi.
Zde si napíšeme pár jídel před tréninkem:
Ale zlehka s jídlem před tréninkem, spíše menší porce, aby Vám nebylo těžko, poté by trénink byl méně účinný.
Správné načasování jídla před tréninkem
U každého jedince je to velice individuální. Vhodné je však od 30 minut do 3 hodin před tréninkem. Pokud si dáváte něco 30 minut, nebo hodinu před tréninkem, tak se doporučuje něco lehce stravitelného.
Suplementace
Předtréninkovou část tvoří i suplementace.
Diskuze k článku (0)