Gorillasports.cz

5 fitness mýtů, pravda nebo lež?

04.10.2022

0

5 fitness mýtů, pravda nebo lež?

Sacharidy a tuky jsou špatné. Cvičení na lačno je dobré pro spalování tuků. O správném fitness tréninku koluje mnoho mýtů a legend. Podívali jsme se na 10 známých fitness mýtů a vysvětlíme Vám, co je na nich pravdy.kruh

  1. Protahování před cvičením snižuje riziko zranění
    Často se tvrdí, že protažením svalů na začátku tréninku snížíte riziko zranění a vyhnete se tak riziku natažení nebo natržení svalů. Ve skutečnosti toto tvrzení vyvrátila studie provedená v roce 2007 na univerzitě v anglickém Hullu: V článku, který byl publikován v časopise Research in Sports Medicine, se jasně uvádí, že statický strečink není jistou ochranou před zraněním.
    Co byste ale měli dělat místo toho, abyste předešli sportovním zraněním? Nejlepší zahřívací cviky jsou ty, které svaly dobře prokrví. To je připraví na následující trénink. Pokud se tato cvičení "provádějí 5 až 15 minut před hlavním cvičením", pomáhají "snížit riziko zranění svalů a šlach".

  2. Nejlepší je trénovat jeden konkrétní sval denně
    Pokud jde o trénink pouze určitých částí těla, většina lidí se zajímá pouze o vzhled, nikoli o funkčnost nebo výkonnost. Pokud budete cvičit izolovaně a pouze pro určité svalové skupiny, nebudete budovat funkční sílu, a tedy ani svalovou hmotu.
    Ať už jde o vzhled nebo sílu, nejlepším způsobem, jak budovat svaly, je cvičit tyto oblasti dvakrát až třikrát týdně. Pro krásné, vypracované svaly, které mají zároveň sílu, jsou obzvláště vhodné vícekloubové a složené cviky, jako jsou výpady, přítahy, dřepy a kliky.

  3. Po tréninku si musíte dát proteinový koktejl nejpozději do 45 minut, jinak se vaše svaly nezpevní!
    Takzvané "anabolické okno" je první tři čtvrtě hodiny po tréninku. V tomto období se předpokládá, že zvýšený počet aminokyselin pozitivně ovlivňuje syntézu bílkovin. Nebylo však prokázáno, zda tento proces skutečně způsobuje rychlejší růst svalů. Odborníci na výživu Brad Schoenfeld, Ph. D., CSCS, a Alan Aragon ve své studii dospěli k závěru, že se jedná spíše o delší období než jen prvních 45 minut po tréninku.
    Pravdou je, že dostupnost aminokyselin ovlivňuje syntézu bílkovin po cvičení, ale zda to má skutečně vliv na dlouhodobý růst svalů, se teprve ukáže. Vaše tělo potřebuje trochu času na trávení a metabolismus potravy. Část bílkovin, které jste snědli při obědě, se může večer stále nacházet ve vašem krevním oběhu. Pokud jste před tréninkem snědli bílkoviny a sacharidy nebo trénujete pozdě večer po obvyklém denním jídle, není to problém.

  4. Chcete-li odbourat tuk a nabrat hodně svalů, je nejlepší jíst často menší porce, abyste spálili více kalorií
    a zrychlili tak metabolismus.
    Upřímně řečeno, na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Velmi záleží na konkrétním typu: Úbytek tuku a nárůst svalové hmoty souvisí s mnoha faktory. Výživa je jednou z nich. Ústřední roli hrají také vaše fitness cíle.
    Pokud si budete dávat pozor na to, abyste si během dne udržovali kalorický deficit, a nebudete to v den, kdy si dopřáváte jídlo, přehánět, nezáleží na tom, jak často sáhnete po příboru.
    Jezte, když máte hlad. Pokud je to po třech hodinách, nemusí to nutně znamenat, že máte rychlejší metabolismus než někdo jiný. Najděte si vlastní činkycestu a držte se jí!

  5. Cvičení na lačno znamená spalování více tuku.
    Stále přetrvává mýtus, že trénink ráno bezprostředně po vstávání, a tedy nalačno, vede k rychlejšímu hubnutí. Ve skutečnosti to nebylo vůbec prokázáno. Po takovém tréninku se také můžete cítit slabí a mít závratě.
    Aby vaše tělo mohlo budovat svaly a spalovat kalorie, musíte ho nejprve nakrmit: nejlepší je dát si alespoň jednu svačinu 45-60 minut před tréninkem.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...