Gorillasports.cz

Základní cviky s jednoručními činkami

16.07.2021

1

Základní cviky s jednoručními činkami

Jednoruční činky nesmí chybět v žádné domácí posilovně. Stačí je vzít do rukou a ihned můžete začít cvičit a posilovat mnoha různými způsoby. Dáváte přednost silovému nebo full body tréninku? V každém případě se jednoručky stanou Vašimi nepostradatelnými společníky.

Gorilla Sports Sada činek s plastovými kotouči, 30 kg

Nezáleží na tom, zda pravidelně navštěvujete fitness centrum, nebo kvůli pohodlí a nedostatku času cvičíte raději doma. Pevnější tělo a pořádné svaly můžete s jednoručkami získat snadno a rychle. Stačí si osvojit několik základních cviků a pravidelně je opakovat.


Nejlepší cviky s jednoručními činkami

Bicepsový zdvih – Jedná se o jeden z nejzákladnějších cviků, při kterém pravidelně střídáte obě ruce. Lze ho cvičit ve stoje i v sedě. Obdobnou variantou je tzv. kladivový zdvih, při kterém zdviháte obě ruce najednou k ramenům.

Tricepsové extenze – velmi účinný cvik, který se cvičí ve stoje, v sedě i v leže. Obě dvě ruce spouštíte v pravém úhlu za hlavu směrem dolů, vleže zase zdviháte činky střídavě ke stropu a za hlavu, tak aby paže tvořily písmeno V.Gorilla Sports šestihranná pogumovaná činka, 35 kg

Posilování ramen – pro vyrýsovaná a silná ramena ve stoje rozpažujete ruce s činkami. Cvik lze cvičit také v leže nebo třeba v sedě (na gymnastickém míči apod.). Podobným cvičením jsou tlaky ramen - činky zvedáte do úrovně ramen, poté vzhůru a zpět k ramenům.

Mrtvý tah – vynikající cvičení nejen na záda je tzv. mrtvý tah – s činkami v obou rukách klesáte do mírného dřepu a poté zpět do stoje.

Jak vybírat činky

Nejen začátečníci mohou v mnoha druzích, hmotnostech a tvarech činek tápat. Pojďme si proto zopakovat základní rozdělení činek podle zpracování a hmotnosti:

1. Činky na aerobik, fitbox apod. se obvykle prodávají po dvou kusech a jejich váha se pohybuje nejčastěji mezi 0,5 kg a 3 kg.Gorilla Sports Set činek na aerobic v kufříku, 12 kg

2. Univerzální činky – jejich hmotnost je pevně daná, a to od 2 kg do 60 kg. Mívají ergonomicky tvarovanou rukojeť s protiskluzovými vroubky. Do této kategorie se řadí například i kettlebell.

3. Nakládací činky – skládají se z činkové hřídele a sady závaží. Jejich výhodou je, že si můžete upravit hmotnost závaží podle své aktuální kondice a výkonnosti.

Pořídit si také můžete celou sadu činek, obvykle se doporučují 2 činky po 2,5 kg, 2 po 5 kg a 2 po 7,5 kg.

 

Využijte našich příznivých cen jednoručních i nakládacích činek včetně bohatého příslušenství a udělejte si radost úplně novým fitness vybavením.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (1)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Honza sedlak 17.02.2023

Ahoj, jsem úplný začátečník, pořídil jsem jednoduchý a chci začít cvičit. Chtěl bych poradit, jak poznat, kolik si na začátek naložit, kolik cviku v řadě a kolik sérií. Moc všem děkuji za radu

Kokiska team odpověď: Martina Dudíková

Dobrý den, jakékoliv cvičení je individuální a nemělo by se přaceňovat. Doporučila bych spíše odbornou pomoc, při které vás trenér i uvidí a sestaví vám ideální tréning.

Načítání
Načítám...