Zadej kód GORILLADAYS a získej 15% slevu na všechno nezlevněné fitness vybavení! Pozor, akce platí jen do 30. 4. 2024!
×
Gorillasports.cz

Výhody cvičení na crossovém trenažéru - více vytrvalosti a méně tělesného tuku

Výhody cvičení na crossovém trenažéru - více vytrvalosti a méně tělesného tuku

Crossový trenažér je bezesporu jedním z nejoblíbenějších kardio strojů ve fitness studiích. Je ideální na rozcvičení i pro rozsáhlý vytrvalostní trénink. Oproti běžeckým pásům nebo ergometrům nabízí perfektní procvičení celého těla a zároveň šetrnost ke kloubům. Jak z tohoto tréninku vytěžit maximum?

Typy tréninků na crossovém trenažéru

MAXXUS Crossový trenažér CX 7.5, černý

Většinou se jedná o klasický vytrvalostní trénink, někdy nazývaný také kardio trénink, protože je zde více zatížen kardiovaskulární systém. Klasický kardio trénink se obvykle provádí po dobu alespoň 30 minut v kuse, přičemž intenzita zátěže je spíše mírná, s konstantní zátěží (tempem, srdeční frekvencí atd.). Další formou tréninku je HIIT kardio, což je vysoce intenzivní intervalový trénink. Střídají se zde fáze s velmi vysokým napětím a fáze s nízkým napětím (fáze zotavení). Tato vysoce intenzivní forma tréninku je z hlediska spalování tuků oblíbená zejména u kulturistů a bikini sportovců.MAXXUS Crossový trenažér CX 6.1, 167 x 67 x 195 cm, černý

V praxi se crossový trenažér využívá i k celkovému zahřátí před silovým tréninkem. Toto rozcvičení slouží k rozproudění kardiovaskulárního systému a k přípravě svalů, vazů a šlach na nadcházející zátěž. Nervovému systému prospívá také zahřívací fáze, která by měla obvykle trvat 5-10 minut.

Pro koho je trénink na crossovém trenažéru vhodný?

Cvičení na crossovém trenažéru je vhodné téměř pro každého, kdo má zájem o zlepšení fyzické kondice a posílení kardiovaskulárního systému. Cvičení na crossovém trenažéru se doporučuje zejména začátečníkům, protože sled pohybů se lze velmi snadno naučit.

Zatímco trénink třeba na běžeckém pásu nemusí být vhodnou volbou pro lidi s nadváhou nebo starší cvičence, trénink na crossovém trenažéru je pro tuto skupinu lidí téměř ideální. Při tréninku na crossovém trenažéru nejsou klouby konfrontovány s rázovou zátěží, ke které dochází například při běhu - trénink na crossovém trenažéru vyžaduje pouze klouzavé pohyby. To je výhodné zejména pro lidi s nadváhou. Když už mluvíme o nadváze: Kromě zlepšení kardiovaskulární kondice je trénink na crossovém trenažéru ideální také pro spalování tuků.MAXXUS Crossový trenažér CX 5.0, černý

Kolik kalorií spálí trénink na crossovém trenažéru?

Crossový trenažér patří mezi kardio zařízení, která umožňují největší spotřebu kalorií. Je to proto, že při tréninku na crossovém trenažéru je zapojeno mnoho svalů najednou. Při tréninku jsou namáhané nejen svaly na dolních končetinách, ale pohybem na bradlech je zároveň namáhána i horní část těla. Přesná spotřeba kalorií závisí mimo jiné na:

• délce zatížení
• intenzitě zatížení
• tělesné konstituci


Intenzivní trénink na crossovém trenažéru spaluje kalorie nejen během tréninku, ale i po něm.

Bez zajímavosti určitě není, že trénink na crossovém trenažéru umožňuje spálení kalorií nejen při samotném cvičení. Velmi intenzivní jednotky na crossovém trenažéru (např. HIIT) mohou vyvolat i tzv. afterburn efekt, který je ve sportovní fyziologii popisován jako EPOC. Termín EPOC znamená nadměrnou spotřebu kyslíku po cvičení. Tento speciální metabolický stav zajišťuje zvýšenou spotřebu kalorií po velmi intenzivním tréninku (např. trénink na crossovém trenažéru HIIT).


Crossové trenažéry Maxxus hledejte v naší kategorii pro posílení a trénink nohou!

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...