Gorillasports.cz

Jak vybrat ideální posilovací lavici

Jak vybrat ideální posilovací lavici

Tréninková lavice je pro domácí posilování stejně nezbytná jako činky. Umožňuje při cvičení využívat tři hlavní polohy těla – stoj, sed a leh na zádech. Výrazně tím ulehčí a rozšíří provádění cviků s činkami i bez nich. Posilovací lavici využijete i při kalistenickém cvičení, neboli při cvičení s vlastní vahou. Jak vybrat takovou, která splní všechny Vaše požadavky?

1. Nastavte si rozpočet

Gorilla Sports univerzální multi-šikmá lavička, 165 x 71 cm

Málokdo má pro nákup posilovacích strojů a zařízení neomezený rozpočet. Stanovte si proto přesnou částku, kterou za posilovací lavici můžete utratit, a mějte přitom na paměti, že kvalita není vždy levná. Pokud to s posilováním myslíte opravdu vážně, připravte si alespoň 7 000 korun.

2. Zhodnoťte své ambice

Chcete se udržet v kondici, nebo Vás láká posouvání hranic Vašich možností, a chcete proto zvedat stále větší a větší váhu? Budete na lavici cvičit každý den, nebo jednou za týden? Od těchto požadavků se odvíjí i vlastnosti tohoto cvičebního zařízení. Někomu bude stačit tak nejzákladnější lavička, jiný se spokojí pouze s tou nejodolnější lavicí s nejvyšší nosností.Gorilla Sports Šikmá polohovatelná lavička na břicho

3. Uvědomte si, jaké cviky chcete provádět

Samozřejmě by bylo skvělé mít lavici se všemi pokročilými funkcemi. Ve skutečnosti ji však využije jen málokdo. Seznamte se proto dopředu se správným provedením všech cviků, které chcete na lavici cvičit, a podle toho zvolte vhodné cvičební zařízení.

4. Rozmyslete si, kolik místa můžete obětovat

Při hledání vhodného prostoru pro Vaši novou cvičební pomůcku si uvědomte, že potřebujete dostatek místa pro natažené paže a prostor pro nohy volně visící z lavice. Vezměte proto do úvahy velikost Vaší tělocvičny i Vašeho těla.

Druhy posilovacích lavic

Pokud jste důkladně uvážili všechny Vaše požadavky, máte už pravděpodobně jasnou představu, která lavice je pro Vás tak pravá. Vybírat můžete z těchto tří typů:Gorilla Sports inverzní lavička, nastavitelná, 183 cm

Jednoduchá rovná lavice

S tímto typem lavice se spokojí začátečníci i pokročilí cvičenci, kteří kombinují cvičení na posilovací lavici s ostatními druhy posilování. Nemá sice žádné doplňky a stojany, ale je lehká a snadno přenositelná. Procvičíte na ní tricepsy, prsní i břišní svaly, a pokud ji umístíte pod bench press, může posloužit při zvedání činek i při posilování s osou. Velkou výhodou bývá nízká cena rovné posilovací lavice.

Šikmá lavice s pozitivním/negativním sklonem

Na šikmé lavici s pozitivním sklonem je trup umístěn výš, než nohy. Posílíte na ní proto zejména prsní svaly a další svaly hrudníku. Sklon této lavice bývá mezi 15 a 50 stupni. Naopak na šikmé lavici s negativním sklonem se hrudník nachází níže, než spodní část těla. Sklon této lavice bývá možné nastavit od 15 do 30 stupňů. Opět zde procvičíte svaly paží, ramen a trupu. Obrácený náklon je šetrnější pro ramena, je proto vhodná i pro uživatele, kteří mají s touto částí těla problémy, či prodělali úraz.

Polohovatelná posilovací lavice

Kombinuje v sobě výhody rovné lavice i obou šikmých lavic. Je vhodná pro zkušenější uživatele, kteří už mají jasno v tom, které cviky jsou pro ně ty nejlepší. Ty nejdražší modely bývají vybaveny bohatým příslušenstvím, čímž nahradí několik posilovacích strojů najednou a ušetří místo ve Vaší domácí tělocvičně.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...